dilluns, 14 de gener de 2013

Actes de Bateig de l'Àliga de Cervera.

El dissabte 12 de gener de 2013, a 2 quarts de 8 del vespre, va tenir lloc a l'església de Sant Joan de Cervera la presentació dels actes de Bateig de l'Àliga de Cervera, tot un seguit d'activitats que es desenvoluparan a la capital de la Segarra entre el 25 de gener i el 10 de febrer, tot coincidint amb la celebració de la Festa Major del Santíssim Misteri.
La nova Àliga de Cervera ha estat construïda amb fusta i pell pels artesans locals Ramon Ninot, Ramon Riu i Antoni Ninot. La creació de la música del ball és obra de Xesco Grau, reconegut músic i director de la Banda de Cervera, i la dansa del ball, de Joan Castellà, capdanser de la Colla Sardanista Jovencells.


La nostra entitat, organitzadora dels actes i promotora de la recuperació de l'Àliga, ha volgut que aquesta compti com a padrines de bateig amb l'Àliga de la Patum de Berga, i amb les entitats cerverines Llar d'Infants Arrel i l'Associació de Familiars i Malalts d'Alzheimer de la localitat, representatives de les diverses generacions de cerverins i cerverines.
El cartell dels actes és obra del dissenyador gràfic cerverí Xavi Miret, que ha volgut expressar a través del seu treball la recuperació d'aquest element cabdal del bestiari local, ja datat l'any 1423.
La programació dels actes inclou la realització al Paranimf de la Universitat d'una exposició del conjunt del patrimoni festiu de la ciutat, sota el títol "L'Àliga de Cervera i el Seguici festiu de la Ciutat". La seva inauguració, que tindrà lloc el proper divendres 25 de gener, a més, suposarà la presentació oficial d'aquest nou element festiu.
L'acte central, d'altra banda,tindrà lloc el dimarts 5 de febrer. A les 6 de la tarda serà el torn de l'acte protocol·lari d'apadrinament, que precedirà l'estrena del ball de l'Àliga, que es realitzarà a les 8 del vespre a l'interior de l'església de Santa Maria, prèviament a la interpretació del tradicional Cant de les Completes.
Entre la resta d'actes destaquen l'estrena de l'audiovisual de l'arxiver fotogràfic Ramon Saumell "El ball de les Àligues", amb la presència dels creadors de la música i el ball de l'Àliga de Cervera; la presentació a càrrec del Museu Comarcal de Cervera dels resultats de l'estudi realitzat al CRBMC de Valldoreix a l'antic cap de l'Àliga -conservat al mateix Museu-; una xerrada sobre el procés de construcció de la peça, amb les aportacions dels propis constructors i de l'historiador Jordi Soldevila, autor del llibre "L'Àliga de Cervera. Bestiari festiu dels Països Catalans, segles XIV-XX"; una vetllada de contes per a infants inspirada en el nostre patrimoni festiu, a càrrec de Rosa M. Caballol; a més de diverses visites guiades a la ja esmentada exposició; i la celebració el diumenge 10 de febrer d'un seguici extraordinari en honor a la nova Àliga, activitat que clourà els actes de Bateig.
L'Àliga de Cervera, orgull i símbol de tots els cerverins i cerverines, ja és aquí.
Us convidem a acompanyar-la en el seu esperat retorn a la Ciutat.

AGRUPACIÓ SENY MAJOR i CONFRARIA DE L'ÀLIGA DE CERVERA.