dijous, 23 de maig del 2013

Festes de Santa Eulàlia 2013. elsgegantssom.org

"... Cau la nit a la ciutat comtal i amb ella arriba un dels moments màgics d’aquestes Festes de Santa Eulàlia. Just a les portes del Palau de la Virreina la Cobla Reus Jove arrenca amb les primeres notes i l’Àliga de Reus fa la seva sortida triomfal en mig d’una bona gentada que ja l’espera fora per acompanyar-la durant tot el recorregut. Només posar un peu a la Rambla l’Àliga va prendre tot el protagonisme i es va convertir en el centre d’atenció de tothom, i esque no passava pas desapercebuda!
 
Durant tot el recorregut, i a mida que avançava l’Àliga pels carrers de Ciutat Vella, cada pasa de l’Àliga ens recordava un xic a Sant Pere, i esque l’essència de la Festa Major Reusenca havia aterrat a Barcelona!


Encarant el Carrer Ferran, i a mida que ens apropàvem a la Plaça Sant Jaume, la rauxa i les ganes de festejar s’anaven apoderant de l’Àliga i els seus portants, que no van parar de ballar i giravoltar al so de la Cobla Reus Jove. Amb tota aquesta rauxa i ganes de passar-s’ho bé, l’Àliga de Reus fa entrada a una Plaça de Sant Jaume plena de gom a gom i es rebuda pels Gegants de Santa Maria del Mar i el Lleó de Barcelona.

Un cop tots a plaça era l’hora de començar amb els protocols d’aquest acte ben solemne. D’entre les portes de l’Ajuntament fan la seva sortida a plaça la recuperada Coronela de Barcelona, l’Àliga de Barcelona i els Ministrers de la Ciutat, que amb uns sutils moviments donen la benvinguda a l’Àliga de Reus a la Ciutat. Posteriorment, i després de fer lloc a plaça, va ser el torn dels Ball de Protocol de les figures participants als Protocols de l’Àliga.

Acabats els balls era l’hora d’arrencar en comitiva fins a la Basílica de Santa Maria per gaudir del moment estrella de l’acte, la Ballada Protocol·lària de les dues Àligues dins la basílica. Així doncs l’Àliga de la Ciutat, la Coronela de Barcelona, els Ministrers de la Ciutat, l’Àliga de Reus i la Cobla Reus Jove, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda començaren a enfilar pel Carrer Jaume I en busca de la basílica.

Era vora dos quarts de nou quan aquest petit seguici arribava a la Plaça de Santa Maria. Era en aquell punt, i just abans de l’entrada solemne de les àligues, on el Lleó de Barcelona i els Gegants de Santa Maria del Mar van fer els seus Balls Protocol·laris un cop més davant els assistents.

 

En una Basílica de Santa Maria del Mar plena com mai havia estat feien l’entrada les dues Àligues, la de Barcelona i la de Reus. El silenci era impol·lut i únicament era trencat per desenes de flash.
Col·locades una davant de l’altre, la de Barcelona a l’Altar Major i al de Reus a l’Absis, van mostrar un cop més els seus balls culminant amb la salutació de l’Alcalde de Reus a ambdues.

Com moltes altres ciutats d’arreu del món, Barcelona té cares. És una ciutat sàvia, amb unes arrels i una història riquíssimes, però també una ciutat jove, amb una clara vocació per la innovació i la creativitat, amb un tarannà inquiet i decidit.

Si algun esdeveniment representa aquesta joventut, aquest és la celebració de les Festes de Santa Eulàlia. La copatrona ha esdevingut la patrona preferida dels barcelonins més menuts, és a dir, dels ciutadans del futur. És per això que, aquests dies, els més petits tindran l’oportunitat de viure un món fet a la seva mida, ple de nans, gegants, capgrossos i correfocs; una oportunitat per descobrir els valors de les nostres tradicions en família, compartint-ho amb pares i avis..."

gràcies amics de elsgegantssom.org, va ser una gran diada amb bona companyia!!

informació extreta de http://elsgegantssom.org/imatges/2013-2/festes-de-santa-eulalia-2013/